Dat was de vraag die ik tien jaar geleden op het internet via google opzocht. Het antwoord wat ik vond was 18 maanden tot twee jaar. Het klopte na twee jaar kwam er meer rust. Ik was inmiddels twee verhuizingen verder en de financiele zaken waren afgehandeld. Het verwerkingsproces kan meer tijd kosten. De duur van het verwerkingsproces is afhankelijk van de tijd die je voor de scheiding had of hebt genomen om aan het idee te wennen.
In mijn geval kwam de scheidingsmelding nogal onverwacht. Dit betekent dat ik nog aan het begin stond van mijn verwerkingsproces. In dit verwerkingsproces doorloop je verschillende fases van rouw. Deze vijf fases zijn beschreven door Kübler Ross en geven inzicht in wat je doormaakt tijdens een rouwproces.
De vijf fases van rouw volgen het Kübler Ross model 1. Ontkenning: Na een scheidingsmelding heerst er vaak ongeloof. Dat waar je zoveel om hebt gegeven en waarvan jij dacht dat het oneindig zou zijn stopt. De pijn van het verlies is te groot. Door het te ontkennen lijkt het er niet te zijn.
2. Woede Na de ontkenning komt het besef dat het echt is en dat de situatie blijft zoals deze is. Dit geeft frustratie en kan veel woede oproepen. Onder deze woede ligt pijn. In deze fase kunnen de gemoederen tussen ex-partners behoorlijk oplopen.
3. Onderhandelen Dit is de onderhandelingsfase, in deze fase heeft men nog de hoop dat het wel los gaat lopen. Men heeft de hoop dat de relatie nog kan herstellen.
4. Depressie
Wanneer het besef er is dat het een blijvende situatie is, komt het echte verdriet. Gevoelens van spijt, angst en onzekerheid komen naar boven. Soms komen er situaties vanuit het verleden naar boven die nog meer verdriet op kunnen roepen. Het kan zijn dat de woede onderdrukt wordt dit zou er voor kunnen zorgen dat je verder weg zakt in je depressie. Depressie kan aanvoelen als een enorm dieptepunt. Als je het gevoel hebt hierin vast te zitten, is het verstandig om met een deskundige te praten.
5. Aanvaarding Dit is de fase van acceptatie, je legt je erbij neer en kan de situatie accepteren. De wijze waarop ieder deze fase doorloopt is bij iedereen anders. Meestal verloopt hij in kleine stapjes en krijgt het verlies steeds meer een plek.
Herken je deze fases bij jezelf of bij je ex-partner?
Hoewel iedereen deze fases doorloopt bij rouw, geldt dat iedereen deze fases in een ander tempo en zelfs in een andere volgorde kan doorlopen. Na het doorlopen van deze vijf fases lukt het je steefs meer grip te krijgen op de situatie en lukt het je om met de toekomst bezig te zijn. Het is belangrijk te weten dat iedereen op een andere manier omgaat met emoties.
De persoon die de melding krijgt is in deze periode behoorlijk kwetsbaar. Het is niet voor iedereen mogelijk om tijdens dit verwerkingsproces heldere en wel overwogen beslissingen te nemen. In mijn geval had ik gelukkig een advocaat die mijn belangen kon behartigen en met mij mee heeft gedacht. De meeste mensen komen gelukkig zelf goed door de rouwfasen heen en krijgen weer grip op hun leven. Is de verandering te groot dan kan het zijn dat je vastloopt. In dat geval helpt het om met mensen om je heen te praten of misschien wel professionele ondersteuning te zoeken.
Wil jij meer inzicht in wat je doormaakt tijdens het verwerkingsproces van je scheiding? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in en neem contact met mij op.
תגובות