Alleenstaande ouders aan het werk
Het is bekend dat steeds meer alleenstaande ouders deelnemen aan het arbeidsproces. Als alleenstaande ouder ben je kwetsbaar en heb je vaak te maken met veel uitdagingen. Je bent aan het balanceren tussen werk en zorgtaken. Daarnaast ben je de enige kostwinnaar, wat een behoorlijke druk met zich mee kan brengen. In mijn praktijk zie ik steeds vaker alleenstaande ouders die vastlopen of hun baan dreigen kwijt te raken. Veel van hen gaan vol enthousiasme aan het werk of starten met een opleiding. Helaas valt een groot deel van deze groep uit omdat zij de basis nog onvoldoende op orde hebben.
Hoe kan een werkgever zorgen dat een alleenstaande ouder met succes bij een organisatie komt en blijft werken?
Wees flexibel
Alleenstaande ouders hebben vaak behoefte aan flexibele werkregelingen om de zorg voor hun kinderen te kunnen regelen. Dit kan betekenen dat je flexibele werkuren aan zal moeten bieden. Of geef een alleenstaande ouder de mogelijkheid om af en toe thuis te werken en afwezig te zijn vanwege kind gerelateerde verplichtingen.
Spreek verwachtingen over en weer uit Heeft de alleenstaande ouder de opvang van de kinderen geregeld? Het vinden van een betrouwbare kinderopvang is van vitaal belang. Als de ouder een goed gevoel heeft bij de kinderopvang kunnen zij zich vol energie op hun werk storten. Als iemand voor het eerst gaat deelnemen aan het arbeidsproces kan een fulltime job wellicht net iets te veel zijn. Spreek samen af hoe je dit op kan bouwen zodat de alleenstaande ouder en zijn kinderen hieraan kunnen wennen. Zo kan de alleenstaande ouder zijn balans vinden tussen de werkuren en de behoeften van zijn kinderen, zoals school, buitenschoolse activiteiten en ziekteverzuim.
Erkenning geven De balans vinden tussen werk en ouderschap zonder een partner kan emotioneel belastend zijn. Er kunnen gevoelens van overweldiging, eenzaamheid en schuld ontstaan. Het is belangrijk hier oog voor te hebben.
Tijdsmanagement
Alleenstaande ouders moeten vaak zorgvuldig plannen en prioriteiten stellen om werk- en gezinsverplichtingen in evenwicht te houden. Efficiënt tijd indelen is belangrijk om beide rollen effectief te kunnen vervullen. Als werkgever kan je hierbij helpen door een de werknemer een workshop timemanagement aan te bieden.
Financiële druk
Als enige kostwinner kunnen financiële zorgen ontstaan. Alleenstaande ouders moeten hun budget zorgvuldig beheren. Kom in contact met je medewerker en zorg dat je kan ondersteunen waar nodig. Is het mogelijk dat een alleenstaande ouder een stap kan maken binnen de organisatie waardoor hij meer kan gaan verdienen? Moedig hem dan aan om deze stap te zetten.
Zelfzorg
Alleenstaande ouders kunnen het gemakkelijk vinden om zichzelf te verwaarlozen terwijl ze zich richten op de behoeften van hun kinderen en werk. Het is echter belangrijk om tijd te nemen voor zelfzorg om fysiek en mentaal welzijn te behouden. Zorg voor vers fruit en voldoende beweging op de werkvloer en zet in op gezonde en vitale medewerkers.
Netwerk en ondersteuning Het opbouwen van een sterk ondersteunend netwerk van vrienden, familie en mogelijk andere alleenstaande ouders kan van onschatbare waarde zijn. Het delen van ervaringen en hulpbronnen kan de last verlichten. Breng medewerkers bij elkaar door bijvoorbeeld zo nu en dan een activiteit te organiseren.
Begeleiding vanuit werk
Wat als een alleenstaande ouder toch dreigt vast te lopen? Je ziet dat deze alleenstaande ouder steeds meer fouten begint te maken, een kort lontje heeft of erg veel over zijn situatie praat met collega's, waardoor de focus op het werk minder wordt. Of erger nog de alleenstaande ouder meldt zich ziek. Dat willen jullie vast beiden niet. Wil je weten wat ik voor je medewerker, collega of voor jezelf kan betekenen? Klik hier
Alleenstaand ouderschap in combinatie met werk vraagt niet alleen veerkracht van de werknemer maar ook van de werkgever.
It takes a village tot raise a child
Comments