top of page
  • ellenmeijer038

Wat vergeet je nooit als je het huis verlaat?


Het lijkt een simpele vraag, maar wat als je niet zo gemakkelijk meer kunt terugkeren naar je huis, bijvoorbeeld bij een scheiding? Dan krijgt deze vraag behoorlijk wat lading.


Hoe zorg je ervoor dat je niets vergeet in deze emotionele tijd?

  • Maak een lijst met alle spullen die je graag wil meenemen

  • Overleg met je ex-partner over gedeelde eigendommen en documenten

  • Vraag advies aan een mediator en/of advocaat

  • Zorg dat je overzicht krijgt en de regie hebt over de situatie

  • Probeer te relativeren en realiseer je dat veel spullen vervangbaar zijn

  • Probeer het zo praktisch mogelijk aan te vliegen. Wat heb je echt nodig?


Eerlijk zullen wij alles delen...

Het bepalen van de waarde van de inboedel valt lang niet altijd mee. Tuingereedschap van vijf jaar oud heeft eigenlijk geen waarde meer. Maar wat als je het opnieuw moet aanschaffen. Als de één besluit alles achter te laten kan er worden afgesproken dat deze partner een vergoeding krijgt. Als prijsindicatie kan gebruik worden gemaakt van de prijzengids van het NIBUD. Ook kan het zo zijn dat de ene partner meer spullen van waarde heeft gekregen dan de andere. Hiervoor kan je een uitkoopbedrag afspreken.

Ook wordt er in sommige gevallen een tegemoetkoming in de verhuiskosten afgesproken. Als je gaat verhuizen ben je meer geld kwijt dan als je in het oude huis blijft wonen. Soms is er geen geld aanwezig dan is een aanbod om te helpen klussen een mooie handreiking.


In het scheidingsproces bevinden partners zich vaak in verschillende emotionele fases. Dit kan ervoor zorgen dat de één gaat blokkeren en stil blijft staan, terwijl de ander de verdeling al helemaal voor zich ziet. Het helpt om elkaar de tijd te geven en concrete afspraken te maken. Ben jij degene waarvoor het allemaal te snel gaat en heb je het gevoel dat je geen grip hebt op de situatie. Vraag hulp van een scheidingscoach. Deze kan je helpen om inzicht te geven in het proces wat jij doormaakt.


Goed om te weten, inmiddels ben ik zelf ruim tien jaar verder en heb ik alleen mijn persoonlijk spulletjes nog, de rest is allemaal vervangen.


Succes!


Comments


bottom of page